Cultuurzoeker voor onderwijs

Buro Bannink

Het vlindereffect

Omschrijving

Een muzikale, cabareteske, grappige maar ontroerende, poëtische en onverwachte voorstelling over hoe iets heel kleins hele grote gevolgen kan hebben.

Een muzikale, cabareteske, grappige maar ontroerende, poëtische en onverwachte voorstelling over hoe iets heel kleins hele grote gevolgen kan hebben.

In ‘Het Vlindereffect’ kijk je naar gewoon een dag. Gewoon een straat. Het gaat gewoon zoals het gaat. Gewoon gewoon. Zo doodnormaal. Tot nu toe een gewoon verhaal.

Vier huizen in een straat. Jacob en zijn ouders wonen naast Henk en Bertine, die weer naast Jan wonen, die op zijn beurt weer naast meneer een mevrouw Jansen woont. Maar wat als er ook maar één dingetje anders was gegaan, iets kleins, zo klein als een vlinder die voorbij vliegt? Was Jacob dan ook zijn tas vergeten waardoor hij terug moest komen naar huis, waardoor meneer Jansen bijna omver gelopen werd waardoor hij geïrriteerd ging klagen bij Henk en Bertine die net wilden oefenen voor hun optreden en daardoor later moesten oefenen zodat Jan besloot om te gaan wandelen en zo de liefde van zijn leven tegenkwam? En wat als je terug kon gaan en dat ene kleine dingetje nog een keer mocht doen, maar dan beter?

Rond 1960 bedacht de Amerikaanse meteoroloog Edward Lorenz het Vlindereffect een formule om te helpen het weer te voorspellen. Hij ontdekte dat een hele kleine verandering in het ingevoerde getal een enorm verschil kon maken in de daaruit volgende grafiek. Hij presenteerde zijn bevindingen in een lezing met de titel: “Kan een vlinder in Brazilië door het slaan met zijn vleugels een orkaan veroorzaken in China?”

Algemene informatie

Uitvoerende(n)
Nochem & van Oers
Tijdsduur activteit
Minder dan een dagdeel
Locatie
Op school, Op locatie, In overleg
Discipline
Mediakunst, Beeldende kunst, Cultureel erfgoed, Dans, Literatuur, Muziek, Theater
Te boeken in
Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld, Appingedam, Delfzijl, Groningen stad, Haren, Loppersum, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Ten Boer, Veendam
Doelgroep
PO - Groep 5 en 6, PO - Groep 7 en 8
Productvorm
Concert/voorstelling, Anders
Rol leerlingen
Actief, Receptief, Reflectief
Aansluiting vakken
Dans, Drama
School dient te zorgen voor
Locatie
Lesstof vervangend
- Ja - https://www.burobannink.nl/het-vlindereffect/
Onderdeel van leerlijn
- Ja -
Speciaal onderwijs
- Ja -
Begeleiding door school nodig
- Ja -
Geschikt voor buitenschoolse opvang
- Ja -
Deelnemers maximaal
120
Kostprijs
950,00