Cultuurzoeker voor onderwijs

Mirjam Offringa Producties

Actie-tekenen!

Omschrijving

"Actie-tekenen" is een workshop, gebasseerd op 'the action paintings' van de Amerikaanse abstract expressionistische kunstenaar Jackson Pollock. Net als bij Pollock ligt het materiaal, in dit geval het papier, op de grond en hebben de kinderen volop de ruimte voor hun expressie. 

De naam zegt het al: de workshop biedt een combinatie van fysiek bezig zijn en tekenen. Daarom is het zo geschikt voor kinderen van 4-6 jaar, die niet lang stil kunnen zitten, graag bewegen, maar ook hun motoriek nog aan het ontwikkelen zijn.  En omdat ze nog volop aan het ontdekken zijn en nog niet geleerd hebben naar voorbeeld te tekenen, levert de workshop zeer interessante, kleurrijke en expressionistisch resultaten op, op papier. Helemaal met de inspiratie van de muziek. Met een pakkende inleiding en fantasierijke muziek neemt Mirjam de kinderen mee naar hun eigen belevingswereld, binnen de ruimte van de gym- of speelzaal. Duur workshop: 30-45 minuten.

De workshop kan overigens ook heel goed aansluiten op een bepaald thema van de school. Bijvoorbeeld  de seizoenen. In het voorbeeld van de foto's zie je het thema 'herfst' terug. Er werd gewerkt met oliepastel in de kleuren van de herfst en verbeeld aan de hand van instrumentale muziek, geinspreerd door ditzelfde thema. Er werd gewerkt op een enorm vel papier, van ca 1,5 bij 6 meter zodat de kinderen niet beperkt werden in hun motoriek en expressie. Dit leverde een enorm gezamstkunstwerk op.

Ook kan er worden gewerkt met het thema geluid of muziek bijvoorbeeld. Door de toepassing van verschillende klanken van muziekinstrumenten die ieder een eigen associatie met een kleur of vorm kan oproepen en de fantasie nog meer op gang kan brengen.

 

 

Algemene informatie

Uitvoerende(n)
Mirjam Offringa
Tijdsduur activteit
Minder dan een dagdeel
Locatie
Op school, Op locatie, In overleg
Discipline
Beeldende kunst, Cultureel erfgoed, Interdisciplinair, Muziek, Theater
Te boeken in
Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld, Appingedam, Delfzijl, Groningen stad, Haren, Het Hogeland, Loppersum, Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Ten Boer, Veendam, Westerkwartier, Westerwolde
Doelgroep
PO - Groep 1 en 2, Speciaal onderwijs
Leerdoel
ruimte geven voor de motoriek, de verbeedling, creatieve expressie en inlevingsvermogen van het kind en in samenwerking met andere kinderen aan een kunstwerk werken.
Productvorm
Workshop/gastles
Rol leerlingen
Actief, Receptief, Reflectief
Aansluiting vakken
Bewegingsonderwijs, Dans, Drama, Geschiedenis, Kunst, Levensbeschouwing, Maatschappijleer, Muziek, Natuur, Taal
School dient te zorgen voor
Een geschikte ruimte, zodat kinderen echt volop de ruimte hebben om rond te lopen en de fantasie de ruimte te geven. Denk aan een gym- of speelzaal.
Lesstof vervangend
- Ja - Deze workshop kan de leerkracht even 30-40 minuten ontlasten en is daarmee ook een kadootje voor de leerkracht. En de ervaring heeft geleerd dat het heel leuk en interessant is voor de leerkracht om het geheel te observeren, zodat ze het later zelfs nog eens kunnen herhalen op eigen wijze. Vaak blijkt dat kinderen, die normaliter niet makkelijk meekomen, in deze workshop hun ei volledig kwijt kunnen.

En zo is de workshop tevens geschikt voor kinderen in het speciaal onderwijs.
Onderdeel van leerlijn
- Ja - De workshop sluit aan op veel competenties die worden genoemd door de SLO. Denk aan het onderzoekende vermogen van het kind, de expressie, maar ook het samenwerken. Kinderen verrassen zichzelf door de interactieve methode.
Speciaal onderwijs
- Ja -
Begeleiding door school nodig
- Nee -
Geschikt voor buitenschoolse opvang
- Ja -
Deelnemers minimaal
12
Deelnemers maximaal
28
Sluit aan op kerndoel
PO: De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en te communiceren.
PO: De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
PO: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Kostprijs
135,00
Prijs per leerling
2,50
Meerprijs
1,50
Toelichting meerprijs
Bij de prijs per leerling gaat Mirjam uit van 28 kinderen. De totaalprijs bestaat uit een uur voorbereiding en de afname van twee workshops achter elkaar. Meerprijs van 1,50 per leerling, indien Mirjam zelf een 7 meter lange rol wit tekenpapier moet meene