Cultuurzoeker voor onderwijs

Studio 52nd

Wie is baas - een voorstelling over het koloniale heden

Omschrijving

GESCHREVEN DOOR JONGEREN MET OF ZONDER VOOROUDERS UIT DE VOORMALIGE KOLONIËNDe jongeren van 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer schrijven onder begeleiding van de studio over waar ze in hun dagelijks leven sporen van het koloniaal verleden aantreffen. Barry Emond, Karlijn van Kruchten en

Iedereen weet dat Nederland vroeger koloniën heeft gehad; andere landen, ver weg, waar veel te handelen en te halen viel. En waar Nederland jarenlang de baas was. Je leert hierover op school, in een museum of op de televisie. Geschiedenis dus. Lang geleden, ver weg en een gesloten boek.

Maar kunnen we het echt al het verleden noemen? Want waarom maken we dan nog steeds die apengeluiden in de voetbalstadions? Waar komt het idee vandaan dat donkere mensen wel sexy en sterk, maar minder slim zijn? En hoezo vinden we dan alsnog mensen met een light skin knapper? Is er misschien een koloniaal heden? En welke impact heeft dat op jou?

In Wie is baas? heeft Studio 52nd deze vragen gesteld aan jongeren van 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Ze zetten hun gedachten en ervaringen over deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis om naar toneelteksten.

Onder eindregie van Gable Roelofsen maken drie theatermakers met en zonder voorouders afkomstig uit de voormalige koloniën van de teksten een drieluik van 45 minuten. Na de voorstelling gaan de acteurs in gesprek met het publiek.

Tegelijk met de voorstelling wordt ook een verdiepende les ontworpen, die aansluit op de voorstelling en die we in de klas aanbieden.

Algemene informatie

Uitvoerende(n)
Studio 52nd en Het Geluid Maastricht
Tijdsduur activteit
Dagdeel
Locatie
Op locatie
Discipline
Cultureel erfgoed, Dans, Muziek, Theater
Te boeken in
Assen, Groningen stad
Doelgroep
VO - VMBO - Bovenbouw, VO - HAVO - Onderbouw, VO - HAVO - Bovenbouw, VO - VWO - Onderbouw, VO - VWO - Bovenbouw, VO Leerkrachten
Leerdoel
- Geschiedenis ervaren in en relateren aan het heden.
- Begrip voor elkaar en daarmee het 'othering'-proces onderbreken.
Productvorm
Concert/voorstelling, Lesbrief, Workshop/gastles
Rol leerlingen
Actief
Aansluiting vakken
Burgerschapvorming, Dans, Geschiedenis, Kunst, Maatschappijleer
School dient te zorgen voor
Voorbereidende les van één lesuur voorafgaand aan de voorstelling n.a.v. lesbrief.
Lesstof vervangend
- Nee -
Onderdeel van leerlijn
- Ja - We sluiten naast bij CKV (Theater, Dans en Muziek) aan bij geschiedenis, maatschappijleer en burgerschap. Leerlingen plaatsen zichzelf en de samenleving in een historisch kader en reflecteren zo op het heden.
Speciaal onderwijs
- Nee -
Begeleiding door school nodig
- Ja -
Geschikt voor buitenschoolse opvang
- Ja -
Deelnemers minimaal
15
Deelnemers maximaal
250
Sluit aan op kerndoel
VO: Kerndoelen basisvorming.
VO: Examenprogramma VMBO.
VO: Examenprogramma HAVO.
VO: Examenprogramma VWO.
Kostprijs
N.O.T.K.
Prijs per leerling
10,00