Cultuurzoeker voor onderwijs

Mirjam Offringa Producties

Kunst in je straat!

Omschrijving

In een reeks van 3 lessen wordt er speels en creatief ingegaan op cultureel erfgoed en kunst in de openbare ruimte. Alles komt daarbij aan bod. Van de geschiedenis van een bepaalde plek tot en met het gebruik van materialen. En wat is nou meer vet, dan je eigen kunstwerk in miniatuurvorm

In de eerste les gaat Mirjam vooral in op de geschiedenis van een bepaalde plek en laat ze voorbeelden zien van kunst in de openbare ruimte, die reageren op de plek. Daarna mogen de kinderen hun eigen kunstwerk, gebouw, of gebruikersvoorwerp ontwerpen voor een bepaalde plek. In les 2 wordt er ingegaan op materiaalgebruik en gaan kinderen nu niet vanuit een idee, maar vanuit materiaal een kunstwerk bedenken en - in tweetallen - in miniatuurvorm maken. Dit wordt gefotografeerd door Mirjam Offringa en zij zal dit naderhand met Photoshop in de desbetreffende omgeving plaatsen. Zo lijkt het net alsof het kunstwerk echt is uitgewerkt in groot formaat en op de desbetreffende plek staat (zie voorbeelden). Les 3 kan nog worden toegevoegd voor een tentoonstelling van het werk en een evaluatie.

Uiteraard is het ook mogelijk al deze drie lessen op 1 dagdeel achter elkaar te plannen.

De kostprijs is opgebouwd uit:

6 uren voorbereiding (duik in de geschiedenis en het maken van een pakkende inleiding en begeleiding), 3 uren voor de lessen, 1 uur voor het fotograferen van de eindresultaten en de desbetreffende plek, waar het gebouw, het toestel of het kunstwerk zal komen te staan.

De prijs is tevens inclusief alle uren die Mirjam besteedt aan het nabewerken van de foto's in Photoshop! Zo krijgt ieder team na afloop een fotobestand van hun kunstwerk/toestel of gebouw dat met Photoshop in de desbetreffende omgeving is geplaatst!

Het voordeel van het afnemen van drie lessen is, dat u daarmee op het geheel 160 Euro bespaard. Want als u slechts 1 les hieraan wilt besteden, worden de kosten voor Photoshop wel meegerekend.

De kosten voor de materialen zijn hier niet meegerekend. Maar dit kan heel low budget of zelfs zonder extra kosten (bijv met natuurlijke materialen en afvalmaterialen). Uiteraard wordt dit van te voren overlegd met de CC-er.

 

Algemene informatie

Uitvoerende(n)
groepen 5, 6 & 7
Tijdsduur activteit
Meerdere dagdelen
Locatie
Op school, Op locatie, In overleg
Discipline
Mediakunst, Beeldende kunst, Cultureel erfgoed
Te boeken in
Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld, Appingedam, , , Delfzijl, , , Groningen stad, , Haren, , , Loppersum, , , Oldambt, Pekela, , Stadskanaal, Ten Boer, Veendam, , ,
Doelgroep
PO - Groep 5 en 6, PO - Groep 7 en 8, Speciaal onderwijs
Leerdoel
1) Leerlingen op creatieve wijze laten kennismaken met Cultureel erfgoed, kunst in de openbare ruimte en vormgeving. 2) Nadenken over materiaal en hoe dit vroeger en nu wordt ingezet of gebruikt. 3) Kijken naar kunst in de openbare ruimte en beseffen dat dit vaak iets zegt over de desbetreffende plek. 4) Maar ook mediawijsheid. Want het resultaat ziet er wel heel echt uit! (maar is dus met Photoshop in elkaar gezet).
Productvorm
Project, Tentoonstelling, Workshop/gastles, Anders
Rol leerlingen
Actief, Receptief, Reflectief
Aansluiting vakken
Aardrijkskunde, Geschiedenis, Handvaardigheid, Kunst, Taal
School dient te zorgen voor
Een goed werkend Digibord. En Eventueel kan de school zelf voor materialen zorgen, maar dan graag in overleg. Ook kan het thema duurzaamheid en afval goed gekoppeld worden aan deze workshop.
Lesstof vervangend
- Ja -
Onderdeel van leerlijn
- Ja - Hier wordt volop gedivergeerd en geconvergeerd!
Speciaal onderwijs
- Nee -
Begeleiding door school nodig
- Nee -
Geschikt voor buitenschoolse opvang
- Nee -
Deelnemers minimaal
4
Deelnemers maximaal
30
Sluit aan op kerndoel
PO: De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en te communiceren.
PO: De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
PO: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Kostprijs
510,00
Prijs per leerling
18,00
Meerprijs
18,00
Toelichting meerprijs
18 Euro per kind voor drie interactieve lessen!