Cultuurzoeker voor onderwijs

Mirjam Offringa Producties

Actie-tekenen!

Omschrijving

"Actie-tekenen" is een workshop, gebasseerd op 'the action paintings' van de Amerikaanse abstract expressionistische kunstenaar Jackson Pollock. Net als bij Pollock ligt het materiaal, in dit geval het papier, op de grond en hebben de kinderen volop de ruimte voor hun expressie. Locatie:

De naam zegt het al: de workshop biedt een combinatie van fysiek bezig zijn en tekenen. Daarom is het zo geschikt voor kinderen van 4-6 jaar, die niet lang stil kunnen zitten, graag bewegen, maar ook hun motoriek nog aan het ontwikkelen zijn.  En omdat ze nog volop aan het ontdekken zijn en nog niet geleerd hebben naar voorbeeld te tekenen, levert de workshop zeer interessante en expressionistisch resultaten op, op papier. Dus een heus gezamenlijk kunstwerk als resultaat (zie zwart wit foto, waarop de gymzaal is omgetoverd tot galerie, met 'kunst boven de banken'). Met een pakkende inleiding neemt Mirjam de kinderen hiervoor mee naar hun eigen fantasiewereld, binnen de ruimte van de gym- of speelzaal. Duur workshop: 30-45 minuten.

De workshop kan heel goed aansluiten op een bepaald thema van de school. Bijvoorbeeld cultureel erfgoed. Ook inspelen op de seizoenen is  heel geschikt. In het voorbeeld van de foto's zie je het thema 'herfst' terug, en liep Mirjam zogenaamd met de kinderen door een groot fantasiebos. Er werd gewerkt met oliepastel in de kleuren van de herfst en op een enorm vel papier, van ca 1,5 bij 6 meter zodat de kinderen niet beperkt werden in hun motoriek en expressie, met een geweldig kunstwerk als resultaat.

Ook kan er worden gewerkt met het thema geluid of muziek bijvoorbeeld. Door de toepassing van verschillende klanken van muziekinstrumenten die ieder een eigen associatie met een kleur of vorm kan oproepen en de fantasie nog meer op gang kan brengen.

Wanneer u graag wilt dat de workshop op een ander thema aansluit, wordt de inleiding aangepast. Dat betekent dat er tevens voorbereidingstijd wordt gerekend. Dit uiteraard in overleg met de school. 

 

Algemene informatie

Uitvoerende(n)
Mirjam Offringa
Tijdsduur activteit
Minder dan een dagdeel
Locatie
Op school, Op locatie, In overleg
Discipline
Beeldende kunst, Cultureel erfgoed, Interdisciplinair, Muziek, Theater
Te boeken in
Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld, Appingedam, , , Delfzijl, , , Groningen stad, , Haren, , , Loppersum, , , Oldambt, Pekela, , Stadskanaal, Ten Boer, Veendam, , ,
Doelgroep
PO - Groep 1 en 2, Speciaal onderwijs
Leerdoel
ruimte geven voor de fantasie en creatieve expressie van het kind en samen aan een kunstwerk werken.
Productvorm
Workshop/gastles
Rol leerlingen
Actief, Receptief, Reflectief
Aansluiting vakken
Bewegingsonderwijs, Dans, Drama, Geschiedenis, Kunst, Levensbeschouwing, Maatschappijleer, Muziek, Natuur, Taal
School dient te zorgen voor
Een geschikte ruimte, zodat kinderen echt volop de ruimte hebben om rond te lopen en de fantasie de ruimte te geven. Denk aan een gym- of speelzaal.
Lesstof vervangend
- Ja - Deze workshop kan de leerkracht even 30-40 minuten ontlasten en is daarmee ook een kadootje voor de leerkracht. En de ervaring heeft geleerd dat het heel leuk en interessant is voor de leerkracht om het geheel te observeren, zodat ze het later zelfs nog eens kunnen herhalen op eigen wijze. Vaak blijkt dat kinderen, die normaliter niet makkelijk meekomen, in deze workshop hun ei volledig kwijt kunnen.

En zo is de workshop tevens geschikt voor kinderen in het speciaal onderwijs.
Onderdeel van leerlijn
- Ja - De workshop sluit aan op veel competenties die worden genoemd door de SLO. Denk aan het onderzoekende vermogen van het kind, de expressie, maar ook het samenwerken. Kinderen verrassen zichzelf door de interactieve methode.
Speciaal onderwijs
- Ja -
Begeleiding door school nodig
- Nee -
Geschikt voor buitenschoolse opvang
- Ja -
Deelnemers maximaal
30
Sluit aan op kerndoel
PO: De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en te communiceren.
PO: De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
PO: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Kostprijs
100,00
Prijs per leerling
4,00
Meerprijs
5,00
Toelichting meerprijs
Prijs 2,50 bij 20 leerlingen. Duur 45 min