Cultuurzoeker voor onderwijs

Bert op 't Ende speelt

Don Quichot middenin het avontuur

Omschrijving

Theaterproject voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs

10 Scenes voor spelers vanaf 8 jaar om zelf mee aan de slag te gaan. Naar de wereldberoemde roman 'De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha' van Miquel de Cervantes Saavedra. Per scene is er een groepje van ongeveer 8 spelers. Er zijn prinsessen, bandieten, boerenmeisjes, tovenaars, droomfiguren en toneelspelers (heel veel toneelspelers). De scenes zijn los te gebruiken. Er wordt gewerkt aan begrijpend lezen, spreekvaardigheid en samenspel. De onderwerpen riddertijd, middeleeuwen, Spanje, komedie en teksttoneel komen aan bod. Het project is vakoverstijgend en sluit aan bij het leerplankader drama van SLO. De toneeltekst gaat vergezeld van een brief aan de spelers, speloefeningen en een repetitieschema. De leerkrachten kunnen ondersteund worden in de begeleiding. Don Quichot is een edelman. Hij denkt dat hij een ridder is. Zijn fantasie is op hol geslagen. Hij heeft teveel ridderverhalen gelezen. De mensen om hem heen doen er nog een schepje bovenop. Ze nemen hem in de maling. Samen met zijn buurman Sancho Panza beleeft hij grappige avonturen. Een toneelstuk in een toneelstuk. Dit project is tot stand gekomen met een bijdrage uit de cultuurgelden 'Cultuureducatie met kwaliteit' van CMK Groningen.

Algemene informatie

Tijdsduur activteit
Anders
Locatie
Op school
Discipline
Literatuur, Theater
Te boeken in
Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld, Appingedam, Bedum, Bellingwedde, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Groningen stad, Grootegast, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Loppersum, Marum, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Slochteren, Stadskanaal, Ten Boer, Veendam, Vlagtwedde, Winsum, Zuidhorn
Doelgroep
PO - Groep 5 en 6, PO - Groep 7 en 8
Leerdoel
Een personage vormgeven in houding, beweging, mimiek en spraak. Werken aan begrijpend lezen, spreekvaardigheid en samenspel.
Productvorm
Concert/voorstelling, Project
Rol leerlingen
Actief, Reflectief
Aansluiting vakken
Drama, Geschiedenis, Kunst, Nederlands, Taal
School dient te zorgen voor
Met 30 minuten per dag kan het stuk in 5 weken op de planken worden gebracht. Het toneelstuk duurt ongeveer 30 minuten. De scenes kunnen ook los gebruikt worden als spelmateriaal door het schooljaar heen.
Lesstof vervangend
- Ja - Lesstof voor groep 5 en 6 passend bij het leerplankader drama van SLO, vakoverstijgend verwijzend naar taal en geschiedenis
Onderdeel van leerlijn
- Ja - Het project sluit aan bij het leerplankader drama van SLO en de leerlijn Kleurtoneel van Bert op 't Ende speelt.
Speciaal onderwijs
- Nee -
Begeleiding door school nodig
- Ja -
Geschikt voor buitenschoolse opvang
- Ja -
Deelnemers minimaal
15
Deelnemers maximaal
40
Sluit aan op kerndoel
PO: De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en te communiceren.
PO: De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
PO: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Kostprijs
90,75