Cultuurzoeker voor onderwijs

Kleinkunstig

Flowkaal

Omschrijving

Taal en muziek horen bij elkaar maar je hebt het nog nooit zo bij elkaar gehoord als bij deze workshop. Hier vloeien taal en muziek in elkaar over onder leiding van de ervaren docent en poetry slammer Skinfiltr8r. Taal wordt totaal anders na deze workshop!

De docent laat met een kort optreden zien wat de bedoeling is in deze workshop. Hierbij gebruikt hij een loopstation, een apparaat dat geluidsfragmenten opneemt en weer zodanig kan afspelen dat het een ritme wordt. Geluidseffecten, woorden, zinnen en beelden komen samen. Leerlingen ontdekken dat ze met woorden en geluiden ritmes kunnen maken en dat dit tot bijzondere muziek leidt. De docent laat de leerlingen verschillende oefeningen doen waarmee de creativiteit wordt losgemaakt en leerlingen leren durven! Proberen, fouten maken, alles mag in deze workshop. Behalve je schamen, want alles is materiaal en alles is een mogelijkheid, soms juist dingen die anders gaan dan je wilde. De leerlingen gaan improviseren met woorden, emoties en voorwerpen. Alles kan tot inspiratie en een mooi stuk leiden, als je er maar voor open staat!

Algemene informatie

Tijdsduur activteit
Minder dan een dagdeel
Locatie
Op school, Op locatie, In overleg
Discipline
Muziek
Te boeken in
Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld,
Doelgroep
VO - VMBO - Onderbouw, VO - VMBO - Bovenbouw, VO - HAVO - Onderbouw, VO - HAVO - Bovenbouw, VO - VWO - Onderbouw, VO - VWO - Bovenbouw, Speciaal onderwijs
Leerdoel
Leerlingen leren dat taal meer mogelijkheden heeft om tot muziek te maken dan ze ooit hadden gedacht.
De schoonheid van taal wordt duidelijk gemaakt en ze leren omgaan met verschillende aspecten van de Nederlandse taal zoals beeldspraak en metaforen.
Leerlingen oefenen met improviseren en leren dat inspiratie overal vandaan kan komen.
Ze leren creatieve uitingen te presenteren met verbale en non-verbale middelen.
Productvorm
Workshop/gastles
Rol leerlingen
Actief
Aansluiting vakken
Muziek, Taal
Lesstof vervangend
- Ja -
Onderdeel van leerlijn
- Ja -
Speciaal onderwijs
- Ja -
Begeleiding door school nodig
- Ja -
Geschikt voor buitenschoolse opvang
- Ja -
Sluit aan op kerndoel
PO: De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en te communiceren.
PO: De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
PO: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
VO: Kerndoelen basisvorming.
VO: Examenprogramma VMBO.
VO: Examenprogramma HAVO.
VO: Examenprogramma VWO.
Kostprijs
N.O.T.K.