Cultuurzoeker voor onderwijs

Stichting De frisse blik

Filmproject Wat is Waar? Nieuws!

Omschrijving

Het film- en mediawijsheidsproject 'Wat is Waar? Nieuws!' gaat over totstandkoming van beeldvorming in het nieuws. Leerlingen leren kritisch kijken naar nieuws in relatie tot democratie en vrijheid van meningsuiting. Vervolgens maken zij een filmreportage aan de hand van een stelling.

Vindt u het belangrijk dat leerlingen de handvatten krijgen om begrijpend en kritisch te kijken naar het nieuws en non-fictie media, dan kunt u tegen een gesubsidieerd tarief deelnemen aan het project ‘Wat is Waar? Nieuws!’. In dit project leren leerlingen over de totstandkoming van nieuws, beeldvorming, manipulatie, beeldtaal, hoor en wederhoor en alle keuzes die de journalist maakt voordat een nieuwsitem wordt uitgezonden. Dit gebeurt via twee voorbereidende lessen (100 min) vanaf de Elektronische Leeromgeving van De frisse blik. Hierdoor leren ze begrijpend kijken en ontwikkelen ze hun democratische vaardigheden. Daarna komen er twee trainers van De frisse blik met een kist vol iPads en microfoons een hele dag in de klas om met de leerlingen een eigen nieuwsreportage te maken! Hiermee brengen ze hun vergaarde kennis direct in de praktijk.

Algemene informatie

Uitvoerende(n)
Stichting De frisse blik
Tijdsduur activteit
Hele dag
Locatie
Op school
Discipline
Mediakunst
Te boeken in
Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld
Doelgroep
PO - Groep 7 en 8
Productvorm
Project
Rol leerlingen
Actief, Receptief, Reflectief
Aansluiting vakken
Burgerschapvorming, Kunst, Levensbeschouwing, Maatschappijleer, Nederlands, Taal
School dient te zorgen voor
De groepsleerkracht geeft de 2 voorbereidende lessen op de ELO van De frisse blik. Ook tijdens de projectdag zal er ondersteuning nodig zijn wanneer de leerlingen de straat op gaan voor de interviews.
Lesstof vervangend
- Nee -
Onderdeel van leerlijn
- Nee -
Speciaal onderwijs
- Nee -
Begeleiding door school nodig
- Ja -
Geschikt voor buitenschoolse opvang
- Nee -
Sluit aan op kerndoel
PO: De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en te communiceren.
PO: De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
PO: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Kostprijs
200,00